WARSZAWA W ŚWIĄTECZNEJ ODSŁONIE...

       399 grudnia klasy IIa i IIb były na wycieczce w Warszawie. Cały wyjazd odbył się w świątecznej atmosferze. Byliśmy w najsłodszym miejscu Warszawy, a mianowicie w Manufakturze Cukierków. To bajeczne miejsce, w którym od 2011 roku ręcznie tworzone są cukierki i lizaki metodą wywodzącą się z XVII - tego wieku. 

       Słodkości nie zawierają konserwantów, a barwniki są w 95% naturalne. Każda produkcja wytwarzania cukierków odbywa się na oczach widzów, dzięki czemu mogliśmy obserwować każdy jej etap, od momentu wylania gorącej masy cukrowej na granitowy blat po skrojenie maleńkich cukierków. Posmakowaliśmy jeszcze ciepłych karmelków. Podczas warsztatów dzieci spróbowały swoich sił w roli cukiernika i własnoręcznie ukreciły lizaka w wybranym przez siebie kształcie, np. kwiatka, serduszka a nawet ślimaka. Każdy otrzymał słodki upominek i dyplom.

       Potem udaliśmy się do niezwykłej fabryki. Fabryka Bombek Fogiel w Warszawie, bo o niej mowa, istnieje od 1984 roku. Założył ją dziadek obecnego właściciela - Jan Fogiel. W kamienicy na Pradze - Południe powstają prawdziwe świąteczne cuda. Mogliśmy zobaczyć proces powstawania bombki. Aby bombka była okrągła, należy użyć specjalnych szablonów. W fabryce Foglów jest ich 70. I tu dzieci mogły sprawdzić się jako artyści, bowiem własnoręcznie ozdabiały bombkę, którą wzięły ze sobą na pamiątkę.

       Nie zabrakło również spaceru w świątecznej scenerii. Urzekła nas bożonarodzeniowa iluminacja na Nowy Świecie i Krakowskim Przedmieściu, szczególnie ozdoby przypominające złote kandelabry, przybrane zielonymi girlandami z bombkami a także przystrojona 27 - metrowa choinka na Placu Zamkowym. Wróciliśmy pełni niezapomnianych wrażeń. 

Radosnych Świąt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53